Звідки береться холод в холодильнику?

Звідки береться холод в холодильнику?

Щоб краще зрозуміти, звідки береться в холодильнику холод, достатньо уявити як відбувається охолодження шкіри рук, якщо на них нанести ефір або іншу летучу суміш, що швидко випаровується. Для того, щоб відбувалося випаровування рідини, яке береться з поверхні шкіри. Аналогічний тепловий ефект відбувається в холодильниках. Тільки для охолодження в холодильниках використовується не ефір, а спеціальний холодоагент фреон, детальніше про нього можете дізнатись звідси. Інженери потрудилися і створили компресори, що ганяють, по замкнутому колу агрегатів холодильника, холодоагент.

Холодоагенти — рідини, які використовуються як охолоджуючі речовини, циркулюючи в замкнутому контурі холодильних машин, то конденсуючись, то випаровуючись і знову конденсуючись. Холодильні установки мають замкнутий контур, в одній частині якого холодоагент випаровується, а в іншій частині конденсується.

Високий тиск на виході працюючого компресора, виштовхує холодоагент, газоподібної форми, в конденсатор, в якому відбувається зміна його газового стану — з газоподібної форми він перетворюється в рідину. При цьому перетворенні виділяється деяка кількість тепла, яке виводиться в навколишнє атмосферу, кажучи іншими словами — підігріває повітря на кухні. Ви легко в цьому переконаєтеся, якщо заглянете за холодильник і доторкнетеся до задньої його стінці. Багато моделей холодильників мають конденсатор ззовні на задній частині холодильника, який являє собою велику чорну трубку, змієподібно вигнуту багато раз.

Холодагент перетворюється на рідину і нагріває навколишнє середовище, в результаті чого втрачається деяка кількість енергії. Далі необхідно охолоджуючу рідину перетворити на газ. Компресор нагнітає тиск, під яким рідкий холодоагент проходить через капілярну трубку.

Протиснувшись під високим тиском через капілярну трубку, холодоагент в рідкому вигляді потрапляє у випарник холодильника, де закипає. Тут спрацьовує принцип ватки змоченої в ефірі й протертої по шкірі, яка відбирає тепло з поверхні шкіри. По тому же принципі діє холодоагент, який випаровуючись, забирає тепло на себе. Своєю чергою, випарник холодильника обвиває своїми трубками ту частину, де потрібне найбільше кількість холоду — морозильну камеру. У холодильнику це місце є внутрішнім епіцентром холоду, звідки він поширюється по всьому внутрішньому простору за допомогою природної конвекції.

Після чого холодоагент направляється знову в компресор, і цикл починається знову.

Робота компресора в холодильнику переривчаста. Він управляється термостатом, який контролює температуру в холодильній камері. На панелі управління знаходиться регулювальна рукоятка, за допомогою якої, можна задати необхідну температуру в холодильній камері, залежно від навколишнього середовища. Якщо в приміщенні жарко, то регулятор підкеровує так, щоб в холодильнику було прохолодніше. А якщо навколо прохолодно, то не варто витрачати даремно електрику і може зменшити подачу холоду в холодильнику. Як тільки задана температура, всередині холодильника, буде досягнута — термостат відключить компресор. Звичайно ж, робиться це не для того, щоб дозволити компресору відпочити, а для того, щоб підтримати в середині холодильника саме ту температуру, яка була задана.

Ми проводимо ремонт холодильників будь-яких марок, як вітчизняних, так і закордонних. Ми виконуємо ремонт холодильника на місці — у квартирі або в будинку у замовника, або в майстерні. Місце проведення ремонту залежить від складності несправності й необхідного устаткування для ремонту.

Схожі статті
Наша адреса:
м. Івано-Франківськ. вул. Галицька, 1
Пишіть на:
Виклик майстра за телефонами: